Met 3 voetballende jongens en 1 dansende dame…. is het zelden opgeruimd in huis. “Mam… ik kan mijn scheenbeschermers niet vinden…!” of “Nu ben ik alweer mijn dansbroek kwijt!” hoor ik regelmatig voorbij komen. Ik heb hun to-do-lijstjes er nog even op nagelopen en zowaar de oorzaak gevonden: ‘Opruimen’ staat bij geen van de kids boven aan het lijstje… als het er al op staat…!

Lippenstift en zelfgemaakte graffiti’s op de muur, nagellak op de laminaatvloer, niet doorgetrokken grote boodschappen, lege snoepverpakkingen in de la, tekeningen met vulpen op net nieuw gekochte gebleekte spijkerbroek. ?

En wat denkt  mama dan…..

Als mijn kinderen groot zijn

Foto Copyright: Funnypics365.com

Toch heb ik mijn moeder nog nooit op onze bank zien springen! En het staat me bij dat zij vroeger weinig onder de indruk was van mijn opruimkunsten!

Organiseren is ook een vak en ik bekleed al heel lang deze stageplek! Vaak is het gewoon een kwestie van wat structuur aanbrengen, met een vleugje overzicht, een snufje “voor wat hoort wat” en, zeker in het begin, een flinke dosis “friendly reminders”.

Opgeruimd staat netjes

Ik ben er even voor gaan zitten om te bedenken welke dagelijkse taakjes door de kids uitgevoerd kunnen worden:

  • schooltas in- en uitpakken
  • sporttas in- en uitpakken
  • gymtas in- en uitpakken
  • vaat
  • beddengoed verschonen
  • kamer opruimen

En wat kleine taakjes voor de jongste:

  • gft, restafval en papierbakken van en naar de straat brengen
  • toiletten voorzien van genoeg toiletrollen
  • koekjes en pakjes klaarleggen voor school

Nou, niet verkeerd toch? What’s next?

Een “who-does-what-and-when” opstellen. Wat biedt uitkomst? Een takenlijst en een magneetbord!

De takenlijst om een weekoverzicht te hebben van alle vaste taken op vaste tijdstippen. Maar natuurlijk ook om de éénmalige taakjes vast te leggen (zoals bord, bestek en beker inpakken voor paasontbijt op school).

Het magneetbord maakt het visueel en motiverend. Het afstrepen van taken op je to-do-list bezorgt je namelijk een geluksmomentje. Alle taakjes hebben een apart magneetje. Het bord is verdeeld (per persoon) in een kolom “To do” en een kolom  “✔︎“. Elke keer als de taak uitgevoerd is, verschuif je het magneetje van “To do” naar “✔︎“. Een no-brainer, toch?

Hoe kan ik nu het aantal “friendly reminders” beperken? Haha…. daar komt het snufje “voor-wat-hoort-wat” bij kijken. Wat doen ze het liefst zodra ze thuis komen? …. Beeldscherm! Zo’n beetje een verzamelbak voor alles waar je een beeldscherm voor nodig hebt: iPad, mobiele telefoon, laptop, TV, gamen.

De regel: Beeldscherm komt pas nadat de dagelijkse taakjes zijn voldaan!

Dus dat! Als dat geen incentive is!

Ik moet zeggen…. het vergt consequent optreden, dan werkt het echt! De jongste komt vanuit school binnenrennen en wikkelt zijn taakjes in rap tempo af…. want ja, hij wil toch echt wel seizoen 4 van Ninjago kijken vandaag!

En al schuiven ze soms wel eens magneetje naar de rechterkolom… zonder de taak volledig volbracht te hebben. (altijd te proberen!) … ik heb steeds minder behoefte om later op hun bank te springen!?

Pin It on Pinterest

Share This