Deze risotto met garnalen en doperwten, gebaseerd op een recept van Jamie Oliver is zóóóó heerlijk, om je vingers bij af te likken. En bij risotto’s geldt eigenlijk, hoe vaker je het maakt, hoe beter die wordt. Het is een bepaalde techniek die je steeds weer een beetje verbeterd. Succes!
Als je nog meer lekkere recepten van Jamie Oliver zou willen uitproberen bezoek dan zijn site.
Of download één van zijn apps, boordevol recepten en uitlegfilmpjes:
[column size=one_half position=first ]
20 minute meals
[/column]
[column size=one_half position=last ]
Jamie Oliver’s Recipes
[/column]
[divider]RECEPT[/divider]
Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 45 min.
[divider]INGREDIËNTEN[/divider]
2,5 l groentebouillon (Maggi basis voor groentesoep)
olijfolie (naar smaak)
400 gr Lassie Risottorijst
2 stengels bleekselderij
2 rode uien
250 gr (diepvries) doperwten
3 blaadjes verse basilicum
citroen
droge witte wijn
1 eetlepel roomboter
1 kg jumbogarnalen
pesto
3 teentjes knoflook
zeezout
vers gemalen zwarte peper
[divider]BEREIDING[/divider]
Verwarm de bouillon – nadat je 3 potten water hebt toegevoegd (zoals beschreven op het etiket) – in een pan en laat heel eventje op laag vuurtje net niet koken. Versnipper en mix de bleekselderij en de rode ui (met de staafmixer).
Rasp de citroen, snijd hem doormidden. Snijd de knoflookteentjes in kleine blokjes. Voeg de pesto, sap van de helft van de citroen en de knoflook toe aan de garnalen en laat dit even intrekken.
Doe de roomboter in de verwarmde pan, voeg de bleekselderij/ rode ui mix toe tesamen met wat olijfolie en een beetje water. Blijf roeren totdat de groentemix zacht is geworden. Voeg nu de risotto rijst toe aan het groentemengsel en roer dit goed door elkaar totdat de rijst wat glazig wordt. Voeg nu de witte wijn toe, genoeg zodat de 1/2 van de het mengsel van groente en rijst bedekt is met wijn en blijf roeren totdat de wijn door het mengsel opgenomen is. Voeg nog wat olijfolie toe naar smaak.
Inmiddels kun je de bouillon van het vuur nemen. Voeg nu elke een soeplepel bouillon toe en blijf constant roeren. Zodra de bouillon opgenomen is, voeg je de volgende schep toe. Blijf dit herhalen totdat je 1/3 van de bouillon overhoudt.
Voeg de doperwten toe met nog een soeplepel bouillon en blijf roeren. Blijf bouillon toevoegen totdat je nog twee soeplepels overhebt. Dan is het tijd om de garnalen toe te voegen. Dit moet op het laatste moment, zodat de garnalen niet te gaar worden. Voeg de laatste twee soeplepels bouillon toe, totdat de garnalen gaar zijn en neem dan de pan van het vuur. Zorg dat niet alle bouillon opgenomen is en de risotto nog lekker ‘nat’ is.
Snijdt de basilicum in smalle reepjes en voeg dit toe. Dan is het tijd om de citroenrasp toe te voegen en wat zeezout en zwarte peper naar smaak.
Voeg bij het serveren nog wat olijfolie naar smaak toe en….. Tast toe!
Risotto zonder kaas? En geen roomboter of olijfolie op het einde (pas bij het serveren?)? Je mist dan toch echt de lekkere structuur die risotto normaal heeft. En niet 5 minuten laten rusten voor uitserveren?
Hoi Jos, bedankt voor je reactie. Heb je ‘m al uitgeprobeerd… het recept? Hij is echt overheerlijk, romig van smaak. Wat je nogal eens leest is dat volgens de traditionele Italiaanse keuken vis en kaas niet op één bord samen horen. Maar daar zijn de meningen misschien wel verdeeld over. 😉 Kortom: met risotto kun je eindeloos combineren wat ingrediënten betreft en vooral naar eigen smaak. Olijfolie voeg ik inderdaad toe aan het einde, naar smaak… En… een goeie olijfolie kan zeker het verschil maken 😉 Wij gebruiken pure Marokkaanse olijfolie, zonder toepassingen… Bellisima!
Vandaag de Risotto met garnalen en doperwten gemaakt. Inderdaad echt heerlijk!
In het recept staat 2,5 l bouillon, dat is wat overdreven. Na 1,3 liter was mijn risotto verzadigd.
Hoi Rosa. Leuk dat je de risotto ook hebt gemaakt. Mijn ervaring is dat het kan schelen hoe hoog je het vuur zet en hoe zacht en smeuïg je de risotto graag hebt. Het kan dus heel goed zijn dat je minder bouillon nodig hebt. Bedankt voor je reactie.